Stora Skolkörfestivalen

Nu vill vi dra igång en nyrenässans för skolkörerna, som på många skolor lyst med sin frånvaro under många år.

Med den här festivalen vill vi inspirera bildandet av skolkörer och skapa en plattform där skolkörer får träffas och sjunga tillsammans med en levande orkester.

Projektet, som för närvarande sker i Storstockholm, sträcker sig över 6 månader och avslutas med stora konserter där både skolklasser och offentlig publik bjuds in.

Projektet är under läsåret 22/23 ett pilotprojekt som görs i samarbete mellan Kulturfyren och Lilla Akademien vid Odenplan och med ekonomisk finansiering av Kulturrådet.

Så här går det till

Projektet pågår under ca 6 månader (oktober-april).

Två utbildade körledare/musiklärare besöker 1 ggr/vecka (45 – 60 min) varje deltagarskola som i samband med projektet startar ny skolkör.

De medverkande skolorna har valt att förlägga skolkörtiden lite olika. En del har valt besök under skoltid i samverkan med vanliga klassläraren eller i samverkan med musikläraren. Andra har valt att skolkören skall ligga på fritidstid efter ordinarie skoldag.

  • Alla skolkörer har en gemensam repertoar
  • Efter sex månader träffas alla för gemensamma kördagar/workshopdagar
  • Slutmålet är en stor skolkörfestival där alla barn står på samma scen tillsammans med musiker från Lilla Akademiens elevorkestrar.

Visionen

Vi vill skapa förutsättningar för att sprida sångglädje till barn 8-12 år, i en miljö som fungerar som deras egen ”hemmaplan” och i en verksamhet som för dem är gratis.

Körsång skall bli en naturlig del i skolans liv och vara en naturlig plats för barn att komma i kontakt med sin egen röst, sjungandet och samgång med andra barn.

Visionen är att både etablerade skolkörer och genom projektet nystartade skolkörer framöver skall samlas en gång per år för en stor barnkör-manifestation i samband med den STORA SKOLKÖRFESTIVALEN i april månad.

Medverkande 22/23:

  • Lilla Akademien, Odenplan
  • Elinsborgsskolan, Tensta
  • S:t Eriks katolska skola, Enskede
  • Brunnaskolan, Hallunda (Botkyrka)
  • Freinetskolan Kastanjen, Slagsta (Botkyrka)
  • Kassmyraskolan, Tumba (Botkyrka)

Vill ni vara med på den STORA SKOLKÖRFESTIVALEN 23/24?

Anmäl ert intresse till info@kulturfyren.se