Kultur- och Studieresa

Kultur- och Studieresa

Sydafrika okt/nov 2024

Ett kulturäventyr med mycket sång

Körsångare, körledare och musiklärare – detta är något för er!

Gör det som fortbildning eller bara för kul.

Marie Bejstam – Musiklärare och körpedagog, VD Kulturfyren
Charlotte Rider – Musiklärare och körpedagog, Ordf. Kulturfyren

Läs mer om Marie och Charlotte här

Eva Nivbrant Wedin – Professor i rytmik, Kungl. Musikhögskolan

Läs mer om Eva här

Delta i en eller alla delar

Sydafrika – äntligen!

Vi är många sångare och musiker i Sverige som har ett extra stort hjärta för Sydafrika, som är uppvuxna med sydafrikanska körsånger och som länge närt en längtan att få komma dit.

Här kommer möjligheten och tillfället du så länge väntat på – så häng med! Det finns 20 platser och det är först till kvarn som gäller.

En kultur- och studieresa + safari

Kulturfyren i samarbete med Wedins Werkstad anordnar en fantastisk kulturresa där du får chansen att möta andra musiker och sångare samt studera musikundervisning på olika nivåer.

Du får vara med i workshops, sjunga körsång, dansa gumboot dance, spela marimba, bo hos familjer, möta både sydafrikansk nutid och historia och inte minst få njuta av några dagar på safari och se ”the big five”.

För vem?

Resan är speciellt utformad för dig som är körsångare, körledare eller musiklärare. Del 2 av resan ryms inom vecka 44, då många musiklärare har fortbildningsvecka. Denna del av resan har ett studieprogram som kan godkännas av arbetsgivare som fortbildning.

Efter resan får du ett deltagarbevis som kan användas vid redovisning till din arbetsgivare eller som redovisningsunderlag i din egen firma. I vissa organisationer och kommuner finns möjlighet att ansöka om bidrag för studieresor.

Utbildningsföretag – inte resebolag

Kulturfyren och Wedins Werkstad är båda utbildningsföretag och ordnar för er en kultur- och studieresa. Observera dock att varken Kulturfyren eller Wedins Werkstad är resebolag. Denna kultur- och studieresa börjar och slutar därför på plats i Sydafrika. Anslutningsresan dit och hem ombesörjer du själv. När flighter finns tillgängliga kommer vi ge förslag på passande flighter här på sidan.

Observera att du själv även ansvarar för din egen reseförsäkring. Vi rekommenderar att alla deltagare betalar sin flygresa med eget betalkort för att omfattas av resp. korts försäkring. Utöver kortförsäkring (som gäller för själva flygresan) måste alla deltagare också ha en personlig reseförsäkring. Detta ingår i de flesta hemförsäkringar. Vissa försäkringsbolag erbjuder även utökat reseskydd mot en mindre årsavgift. 

Resans tre delar

Kultur- och studieresan består av tre separata delar. Du väljer själv om du vill delta i en, två eller alla tre delar och anger detta i samband med anmälan. I resan ingår bland annat boende inrikesresor, vissa måltider, workshops, konserter samt inträde till Madikwe Game Reserve.

DEL 1 Kulturresa – ca.pris 12 000 kr
Incheckning – Cape Town – halvpension

DEL 2 Studieresa – ca.pris 9 900 kr
Incheckning – Bloemfontein – halvpension

DEL 3 – Safari – ca.pris 14 900 kr
Incheckning – Potchefstroom – helpension

Kostnad och anmälan

Kostnad för och bokning av flygresan till och från Sydafrika ombesörjer du själv. Slutpriset av kultur- och studieresan, som är momsbefriad, påverkas av antalet delar du deltar i och vilka boendealternativ du väljer. Totalpriset räknas ut när du gör din anmälan.

Del 1 KULTURDAGAR 
23-26 oktober

CAPE TOWN – ROBBEN ISLAND – GODAHOPPSUDDEN – LANGA TOWNSHIP

Kapstaden är Sydafrikas näst största storstadsområde med 3,7 miljoner invånare. Vi besöker Robben Island, Waterfront och Kirstenbosch botaniska trädgård. Vi gör en dagsutflykt där vi möter vilda pingviner i Simon’s Town och ser två världshav mötas vid Godahoppsudden.

I Langa Township gör vi en kulturvandring och möter lokala hantverkare och i Gugulethu Township sjunger vi tillsammans med en lokal kör. På University of Cape Town lyssnar vi till musikstudenter.

Vi bor på Hedgehouse, ett mysigt guesthouse med egen pool, fantastisk mat och underbar värdinna.

Det finns 20 platser till denna del av resan.

Photo ©Marie Bejstam

Del 2 STUDIEDAGAR 
27 okt – 2 november

BLOEMFONTEIN – LADY GREY – POTCHEFSTROOM – IKAGENG TOWNSHIP – KLERKSDORP

I den lilla staden Lady Grey bor vi i familjer och besöker Lady Grey Arts Academy, en grund- och gymnasieskola med estetisk profil. Därefter åker vi till Potchefstroom och besöker North West University, som sedan 2008 har ett utbyte med Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Vi besöker musikutbildningen och har workshops i körsång, gumboot dance och marimbaspel.

Vi besöker också Ikageng Cultural Group i Ikageng Township samt andra lokala kulturskolor, musikprojekt och körer i Potchefstroom och i Curro Kleksdorp High School.

Vi bor på NWU Sports Village som har pool och gym.

Det finns 20 platser till denna del av resan.

Photo ©Marie Bejstam

Del 3 SAFARI 
2-4 november

MADIKWE GAME RESERVE

Safari, hur fantastiskt är inte det?

I Madikwe-reservatet finns ”the big five”, dvs giraff, lejon, noshörning, gepard och buffel. Eftersom reservatet inte är lika frekventerat av turister som Krüger National Park, är det troligt att du faktiskt får se alla dessa plus många andra djur förstås.

Vi bor mitt i det malariafria naturreservatet på Tuningi Safari Loge, en lyxig och otroligt vackert belägen resort. Fyra safariturer med egen ranger och jeep och helpension med fantastisk mat ingår. Glöm inte kameran!

Det finns 10 platser till denna del av resan.

Photo ©Marie Bejstam