Konst och filosofiläger

Alkemins Magi – förädla, förvandla, förändra!

Sedan urminnes tider har människan fascinerats av alkemi – att skapa guld.
Det här kunde ses som en fantasi, något ouppnåeligt eller drömmar om rikedom. Men, för vissa alkemister handlade det om en inre process; själens förädling och utvecklingen av en god karaktär. Vissa kallade det här för “Filosofernas sten”.

Just nu undrar många av oss hur vi ska klara av de utmaningar som vi och vår planet ställs inför. Sättet vi lever på verkar inte alltid stämma överens med hur vi borde eller vill leva. Vår tidsanda, som ofta betonar överflöd, det yttre eller mätbara kan skava och bilda ett ”glapp”, där vi känner oss ”fattiga och vilsna” på insidan. Vad saknas oss, “när vi har det så bra”? Hur uppstår det här ”glappet”? Kan vi förvandla oss själva och världen till “guld” eller är det bara en dröm?

I årets konst- och filosofiläger skapar vi alternativa visioner och berättelser, där olika sidor av oss själva och samhället får växa fram. Våra teman utforskas genom skulptur, collage, måleri, meditation och performance. Vi lär oss av filosofer och mystiker från olika tidsåldrar och i vårt alldeles eget “filosofiska laboratorium” vaskar vi fram “visdoms-guldet”. Vi inspireras
under veckan av spännande konstnärer bl.a på Moderna Museet, samt myriader av fantasieggande leksaker och serier på Leksaksmuseet. Dessa är några av de konstnärskap vi kommer dyka in i: Georges Adéagbo, Andy Warhol, Joseph Beuys, Remedios Varo, Corita Kent och Marina Abramovic, med pop-konst och surrealism som några av de konstvärldar vi kikar lite närmare på tillsammans.

Konst- och filosofilägret startades av Jessica Eldenstjärna och Adam Wallenberg 2015 på Kulturfyren. Varje år har vi olika teman som vi tillsammans med ungdomar utforskar i konst och filosofi. Vi skapar enskilt och tillsammans, umgås och njuter av Skeppsholmens fina natur och sensommaren. I år är vi på Skeppsholmens folkhögskola och kommer att vara mycket utomhus.

Förutom Skeppsholmens folkhögskola, kommer vi även vara på Stockholm Toy museum.

Varmt välkomna alla alkemister!

2 – 5 augusti

13-19 år

TILL ANMÄLAN

NU ÄR LÄGRET FULLT

Pedagoger

Jessica Eldenstjärna

Jessica Eldenstjärna är konstnär, dipl. uttryckande konstterapeut och konstpedagog. Jessica har sedan 2011 arbetat och utvecklat konstprojekt för Moderna Museet och Kulturfyren för alla åldrar. Hon driver även ett center för holistisk hälsa och håller sedan 2019 konstterapeutiska workshops för Barncancerfondens vuxna deltagare. I sitt konstnärsskap gestaltar hon det själsliga och existentiella utifrån bl.a mytologi, mysticism och meditation. Läs mer här: www.jessicaeldenstjarna.se och www.jessicaeldenstjarna.bigcartel.com

Adam Wallenberg

Adam Wallenberg är konstnär, filosofisk praktiker, konstpedagog och lärare.
Han har arbetat med filosofiska samtal sedan 2013. Adam arbetar på Moderna museet och på ArtPlatform AB med konstpedagogik och filosofisk praxis. Han brinner för att skapa existentiella rum i samhället för alla, oavsett ålder och bakgrund. I hans konst utforskar han filosofiska och existentiella frågor och ämnen genom dialogprocesser, skulptur, videoinstallationer och “glitchcollage”, ofta med inspiration från religiösa bildvärldar.

Läs mer här: www.amon-art.com

DATUM

2 – 5 augusti 2021

KONTAKT

Caroline Pehrson
070-780 14 90

PLATS

Skeppsholmens folkhögskola, Slupskjulsvägen 12, 111 49 Stockholm

Lägeravgift

De differentierade priserna är till för att barn med olika ekonomiska förutsättningar ska ha möjlighet att gå på Skeppsholmslägren.

Nedanför är en rekommendationsskala för lägeravgifterna. Vi ber er som har möjlighet att betala mer än rekommenderat att göra det, den egentliga kostnaden per barn/ läger är ca 2800 kr.

Skalan utgår från total hushållsinkomst brutto:

Kr/månRekommenderad lägeravgift/barn
> 60.000 kr2200 kr / barn
50-60.000 kr1800 kr / barn
40-50.000 kr1400 kr / barn
30-40.000 kr900 kr / barn
< 30.000 kr400 kr / barn

Om lägren måste ställas in på grund av pandemin så återbetalas anmälningsavgiften minus 200kr.