Konst och filosofiläger

“The shaman is the figure at the beginning of human history that unites the doctor, the scientist and the artist into a single notion of care-giving and creativity.” – Terence McKenna

I årets “Konst och Filosofi-läger: Schamanens karta” kommer vi skapa kartor genom att inspireras av mänsklighetens historia, nutid och framtid. Kartorna kommer berätta något om din inre terräng – hur ser själen ut?

Indras väv är en gammal indisk metafor för hur vi hör ihop i en helhet, något vi numera glömmer bort i fokuset på att förverkliga oss själva i ett individualistiskt nästan ”atomiskt” samhällsklimat. Hur skulle det till och med bli, om vi såg på tillvaron som en väv, ett samskapande med allt levande? Animism, Monism och Pantheism är olika förhållningssätt som belyser att allt som finns kanske är en enda levande organism!

Under dessa dagar kommer vi skapa skulpturer i form av totem och masker inspirerat av astrologi och “kraftdjur”. Vi kommer också skapa egna “kartor” av “livsvärlden” i olika spännande tekniker. Kartorna blir även en länk till filosofiska samtal. Vi kommer under dagarna nämligen söka själva och tillsammans efter vad som får livet att blomstra (som filosofen Aristoteles kallade det). En annan slags ”karta” vi inspireras av är astrologin, som visar på hur relationen mellan oss själva och kosmos är i ständig förändring och transformation. Några frågor vi kommer utforska med konsten och filosofin är: Vad är egentligen jag och vad är min del i kosmos? Vad är heligt? Vad är själen? Hur får vi kraft att leva mer utifrån hjärta och visdom? När uppstår eller bryts känslan av samhörighet med allt levande? Vi inspireras av olika filosofer från olika tidsåldrar och myter med hela världen som spelplan. För att inte fastna i tänkandet kommer vi både ha tid för lugn kontemplation och yoga varje dag men även integrera det i vårt skapande varje dag!

Vad ska vi se för konst då? Hilma af Klint var en svensk konstnär som många idag menar försökte måla kartor över osynligheten. Hur uttrycker man den man är, det som kanske är svårt att se men som ändå finns? Vi testar att skapa kollektiva kartor utifrån de tekniker Hilma och hennes vänner använde sig för att få kontakt med det osynliga. Joseph Beuys var en tysk konstnär som vävde in schamanism, mystik och undervisning i sina performance eller så kallade “sociala skulpturer” – vi kommer fokusera på vilka krafter som formar oss själva och livet på gott och ont. Självklart ser vi ArkDes “Tham och Videgård” där vi kopplar den inre kartan till den yttre verkligheten – i vår resa att navigera autentiskt och hitta hem i världen och i oss själva. På Moderna museet ser vi Sara Sejin Changs installation (video och måleri) “Four months, four million light years” som är en spirituell resa utifrån ett schamanskt perspektiv genom tid och rum. Hennes konst fungerar som historisk reparation, helande och tillhörighet. Några andra konstnärer som utforskat schamanismens verktyg genom spännande teckningar är Paulino Joaquim Marubo, Armando Mariano och Antonio Brasil Marubo “Kosmogram” (2004-2009). Vi kommer sist men inte minst även se olika uråldriga uttryck för konstnärligt skapande i form av grottmålningar – vad kan de berätta för oss om vårt ursprung, kanske någon ledtråd till varför vi lever här på jorden och om konstens mystiska krafter?

Vi ser så mycket fram emot att träffa alla underbara unga konstnärer och filosofer för 8e året i rad!

Med värme/Jessica och Adam

”To make people free is the aim of art, therefore art for me is the science of freedom.” – Joseph Beuys

Plats: ArkDes, Skeppsholmen https://arkdes.se/

Tid: Dagtid, info om tider kommer när lägret närmar sig

Skeppsholmslägret sker i samarbete med ArkDes som bjuder på lokal, visning och workshop.

1 – 4 augusti

13-19 år

Dagläger, tider kommer uppdateras

Lägret är nu fullsatt

Pedagoger

Jessica Eldenstjärna

Jessica Eldenstjärna är konstnär, dipl. uttryckande konstterapeut och konstpedagog. Jessica har sedan 2011 arbetat och utvecklat konstprojekt för Moderna Museet och Kulturfyren för alla åldrar. Hon driver även ett center för holistisk hälsa och håller sedan 2019 konstterapeutiska workshops för Barncancerfondens vuxna deltagare. I sitt konstnärsskap gestaltar hon det själsliga och existentiella utifrån bl.a mytologi, mysticism och meditation. Läs mer här: www.jessicaeldenstjarna.se och www.jessicaeldenstjarna.bigcartel.com

Adam Wallenberg

Adam Wallenberg är konstnär, filosofisk praktiker, konstpedagog och lärare.
Han har arbetat med filosofiska samtal sedan 2013. Adam arbetar på Moderna museet och på ArtPlatform AB med konstpedagogik och filosofisk praxis. Han brinner för att skapa existentiella rum i samhället för alla, oavsett ålder och bakgrund. I hans konst utforskar han filosofiska och existentiella frågor och ämnen genom dialogprocesser, skulptur, videoinstallationer och “glitchcollage”, ofta med inspiration från religiösa bildvärldar.
Läs mer här: www.amon-art.com

DATUM

1 – 4 augusti

KONTAKT

Gunilla Palmér

PLATS

ArkDes, Exercisplan 4, 111 49 Stockholm

Lägeravgift

De differentierade priserna är till för att barn med olika ekonomiska förutsättningar ska ha möjlighet att gå på Skeppsholmslägren.

Nedanför är en rekommendationsskala för lägeravgifterna. Vi ber er som har möjlighet att betala mer än rekommenderat att göra det, den egentliga kostnaden per barn/ läger är ca 3200 kr.

Skalan utgår från total hushållsinkomst brutto:

Kr/månRekommenderad lägeravgift/barn
> 60.000 kr2400 kr / barn
50-60.000 kr1950 kr / barn
<30-50.000 kr1600 kr / barn

Anmälan är bindande, men att vid uppvisande av läkarintyg vid sjukdom kan beloppet förutom 400 kr i administrationsavgift betalas tillbaka.

Sponsor

Ge alla barn samma chans!
Till nya vänner från nya områden
Till kulturell utveckling
Till något roligt att se fram emot på sommaren

Du kan göra skillnad för barn som annars inte har möjlighet!
(Produktionskostnad för lägren ligger på runt 3200 kr/barn)